Speciaal project: 'Wonderwoods' de 'groene' toplocatie in het stationsgebied van Utrecht

Aan de Jaarbeursboulevard in het Utrechts Stationsgebied ontwikkelt het consortium G&S Vastgoed en KondorWessels Projecten het Healthy Urban Quarter. Met hun plan: 'Wonderwoods' wonnen zij de door de gemeente Utrecht uitgeschreven tender.

Het concept behelst het terughalen van de natuur in de stad met als doel een gezonder leven te creëren. De architectenbureaus Stefano Boeri Architetti en MVSA Architects tekenden namens het consortium voor het plan, dat ook de publieksfunctie Playlab omvat, dat een beleving biedt op het snijvlak van technologie (virtual reality en 3D) maar ook beeldende kunst voor jong en oud.

Aanwinst voor de stad

De wethouder voor de ontwikkeling van het stationsgebied Victor Everhardt noemde het plan een aanwinst voor de stad: "Er komen twee bijzondere woontorens die de groene, gezonde en duurzame verstedelijking die wij in Utrecht zo graag uitstralen en die de toon zetten voor het nieuwe Beurskwartier."

Twee torens, een gebouw

In de twee torens met een hoogte van 90 en 70 meter is plaats voor wonen, werken, ontspanning en vermaak. De hoogste toren komt aan de Croeselaan en ziet eruit als een verticaal bos, waarbij de beplanting is mee ontworpen op de balkons en aan de gevel. Stefano Boeri Architetti en Arcadis werken dit plan uit met consultatie van de Botanische Tuinen van de Universiteit van Utrecht. De door MVSA Architects ontworpen toren aan de kant van bioscoop Kinepolis heeft fraaie rondingen en veel groen aan de binnenkant. Door het atrium, dat een doorkijk biedt naar de binnenkant, is dit groen ook aan de buitenkant te zien.

Robuust en prettig

Het aanzicht van Wonderwoods is enerzijds robuust, zoals de grote kantoren in de omgeving, en anderzijds op detailniveau aangepast voor een prettig straatniveau. Het ontwerp markeert een perfecte overgang tussen het Stationsgebied en het toekomstige Beurskwartier.

Wonen, werken, Playlab

Het bouwprogramma bestaat uit: circa 300 woningen waarvan circa 40% koop en het overige deel huur waaronder het zogenoemde Key Worker Housing en atelierwoningen. Verder circa 27.000 m2 bvo commerciële functies, bestaande uit publieksfuncties: Playlab, kantoor, gezonde horeca, fitness/ yoga, kleinschalige winkels en educatie. Ook komen er circa 200 parkeerplaatsen (o.a. deelauto's, shared parking). Circa 2.500 inpandige fietsparkeerplaatsen (o.a. deelfietsen). Het Playlab biedt een beleving op het snijvlak van technologie (virtual reality en 3D) en beeldende kunst voor jong en oud en is nieuw voor Utrecht.

Van tender naar eerste paal

Met het winnende consortium van G&S Vastgoed en KondorWessels Projecten wordt op korte termijn een reserveringsovereenkomst gesloten, waarmee het exclusiviteit heeft en het plan mag uitwerken tot een definitief ontwerp. Daarna kan de bouw starten.

Duurzaamheid

De gemeente heeft de ambitie uitgesproken te streven naar de BREAAM-certificering en te komen tot een energieneutraal gebouw. Op het gebouw komen 1.500 m2 zonnepanelen geplaatst. PV, collectieve WKO, triple glas.

Planning

De planning ziet er als volgt uit: voorlopig ontwerp: begin 2018. Definitief ontwerp: zomer 2018. Aanvraag omgevingsvergunning: najaar 2018. Grondafname en start bouw: voorjaar 2019. Oplevering verwacht in 2022.