Speciaal project: Hotel symboliseert het maritieme verleden van het eiland Java

Het nieuwe WestCord Hotel Jakarta op Java-eiland in Amsterdam wordt een 'groen' hotel. In samenwerking met Hortus Botanicus Amsterdam wordt in het centrale atrium een subtropische tuin gerealiseerd, waarvoor speciale bomen zijn geselecteerd, maar ook drie meter hoge palmen en planten uit Azië.

WestCord Hotel Jakarta, dat volgend jaar maart opent, is ontworpen door SEARCH-architecten en symboliseert het maritieme verleden van het eiland Java. Het wordt een multiculturele smeltkroes, als levendig onderdeel van de stad. Het Tropenmuseum gaat een waardevolle bijdrage leveren aan de culturele invulling.

Begane grond

De begane grond wordt een grote open ruimte met centraal een atrium. Ook komen op de begane grond publieke ruimten, een riant restaurant met een oesterbar, een bakkerij met espressobar, een wellness met zwembad. Deze transparante ruimten combineren een industrieel karakter met een modern-Aziatische uitstraling. De horeca is de centrale ontmoetingsplek tussen hotelgasten, buurtbewoners en Amsterdammers.

Eerste verdieping

De eerste verdieping wordt ingericht met drie multifunctionele zalen die zijn te schakelen tot één grote ruimte. De 200 hotelkamers en suites bestaan uit een constructie van beton en hout. Ze zijn geprefabriceerd aangeleverd en worden op de locatie ingebouwd. De boutique-style kamers krijgen een intieme, warme uitstraling van hout, gecombineerd met Indonesische invloeden en beschikken over een inpandig balkon dat met een glazen wand is af te sluiten, waardoor een geluids- en warmte-werende laag ontstaat.

Op de bovenverdieping komt Skybar Malabar met een panoramisch uitzicht over het IJ. Die naam is een afgeleide van een vulkaan op Java. Op de vide van Malabar wordt een dj booth geplaatst.

Duurzaam

Het hotel krijgt transparante glazen gevels en een dertig meter hoge houten hoofddraagstructuur. Balken, kolommen, plafonds en kozijnen worden in naturel hout met FSC of PEFC-keurmerk uitgevoerd. De gekozen duurzame materialen zijn van een dusdanige kwaliteit dat de meeste wanden en plafonds onafgewerkt blijven, waardoor het massieve houtbouwsysteem zichtbaar blijft. Er wordt nagenoeg geen gebruik gemaakt van afbouwmaterialen die een korte levensduur hebben of niet recyclebaar zijn. Bijna alle elementen zijn na demontage herbruikbaar. Naast het duurzaam casco van het hotel, worden tal van energiebesparende maatregelen gehanteerd zoals het opvangen van regenwater voor het besproeien van de binnentuin. Via pv-panelen in de gevel en het dak van het atrium wordt zonne-energie opgevangen en omgezet in elektriciteit voor de verwarming van het douchewater. De koeling en verwarming van het hotel gebeurt via een warmte- en koudeopslagsysteem.