Speciaal project: Helix, grootste kantoortransformatie buiten de randstad

Onder de nieuwe naam Helix is de voormalige kantoortoren van Rijkswaterstaat in de Arnhemse wijk Presikhaaf omgebouwd tot 294 studentenwoningen. Hoofdaannemer is de Giesbers Groep. De studentenwoningen worden deze maand - bij aanvang van het nieuwe schooljaar - in gebruik genomen.

In opdracht van SSH& de studentenhuisvester in Nijmegen/ Arnhem verzorgde Chris Franken van VFO Architects het ontwerp voor Helix, dat met zijn 14.400 m2. de grootste kantoortransformatie is buiten de Randstad. SSH& en Giesbers spraken vooraf de ambitie uit om een duurzaam en kwalitatief onderscheidend gebouw te realiseren, dat flexibel indeelbaar is en met energielabel A+ en lage overheadkosten.

Indeling

Het gebouw bestaat uit een plint (begane grond en eerste verdieping) en de toren (2e t/m 17e verdieping). De gevel is voorzien van gekleurde panelen die in de avonduren sfeervol oplichten. "De panelen markeren de transformatie van kantoor naar woongebouw en van dag naar avond", legt Franken uit in de media. Franken zocht vooral naar dynamiek, want geen gevel is hetzelfde. Vincent Buitenhuis van SSH& zegt over het ontwerp: "De vorm doet denken aan een helix, een DNA-streng."

Helix

De naam Helix verwijst naar DNA. Een uitgerold DNA-molecuul bestaat uit twee strengen die schroefvormig om elkaar gedraaid zijn, als een dubbele helix. Het X-vormige patroon van de gekleurde blokken op de nieuwe buitengevel van het gebouw toont gelijkenis met de dubbele Helix. Het is tevens een verwijzing naar het triple-Helix- model van wetenschapper Henry Etzkowiz. Dat model gaat over de kracht van samenwerking tussen overheid, onderwijs (waaronder studenten) en ondernemers.

Duizend binnendeuren

Een bijzonder detail vormen de ongeveer duizend binnendeuren voorzien van een mechanisch sluitsysteem. Elke student krijgt straks één sleutel waarmee hij toegang krijgt tot het gebouw, de fietsenberging en waarmee hij vervolgens alle tussendeuren kan openen op de route naar zijn woonruimte en naar de gezamenlijke ruimten.

294 wooneenheden

Van de in totaal 294 wooneenheden zijn er 144 ingericht als zelfstandige en betaalbare woongelegenheden en 148 betaalbare onzelfstandige eenheden voor internationale short-stay studenten aan de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen (HAN). Vanaf dit nieuwe schooljaar wonen bijna 300 studenten in de voormalige kantoortoren.

Wens gemeente en HAN

Met de nieuwe functie van Helix speelt SSH& in op de wens van de HAN en de gemeente Arnhem voor meer kwaliteit in het aanbod van studentenhuisvesting in Arnhem. De Provincie Gelderland en gemeente Arnhem ondersteunen SSH& bestuurlijk en financieel, gezien de brede betekenis van deze transformatie en de betekenis voor de kenniseconomie van Arnhem.