Speciaal project: Bijlmerbajes wordt stadswijk Bajes Kwartier

Bajes Kwartier is de naam van het nieuwe ontwikkelingsproject op de voormalige locatie van de Bijlmer Bajes in Amsterdam Zuidoost. Heel bijzonder is dat bij de uitvoering van dit project liefst 98 procent van het materiaal uit de voormalige gevangenis opnieuw wordt gebruikt.

Zo worden de gevels van de gevangenistorens gebruikt in de nieuwe studentenwoningen. Beton en cement worden met nieuwe technieken gebroken en opnieuw gebruikt. Van oude celdeuren wordt een brug gemaakt. Zelfs de tralies komen terug, maar nu als balkonhekjes.

Consortium AM wint aanbesteding

AM, onderdeel van Koninklijke BAM Groep, won de aanbesteding onder vijf consortia en betaalt 84 miljoen. Het consortia dat bestaat uit de ontwerpers OMA, LOLA Landscape, FABRICations en AT Capital en Cairn. In de beoordeling telde de kwaliteit van de plannen even zwaar mee als de hoogte van de biedingen. AM kwam als winnaar uit de bus. Zij bouwen een nieuwe autoluwe woonwijk. Alle woningen worden energieneutraal.

1350 Woningen

In het plan komen ongeveer 1.350 woningen, zowel koop als huur, variërend van betaalbare starterswoningen tot exclusieve huizen en zorgwoningen. Dertig procent wordt sociale huur, een substantieel deel valt in het segment middeldure huur.

Groene toren

De vijf gevangenistorens worden gesloopt waarvan één toren wordt getransformeerd tot ?groene toren? met een verticaal park en stadslandbouw. Het bestaande hoofdgebouw van de gevangenis wordt het design cluster: een plek voor kunstenaars van internationale allure. Verder komen er horeca en een gezondheidscentrum. De nieuwe woonwijk krijgt een stevig stedelijk karakter, maar ook is er veel groen met tuinen, hoven en waterpartijen. Parkeren moet ondergronds, de wijk is verder autoluw. De gemeente ontwikkelt er een school voor voortgezet onderwijs.

Duurzaam

Alle gebouwen in het Bajes Kwartier worden volledig energieneutraal. De woningen zijn extreem goed geïsoleerd. Het grootste deel van de benodigde energie komt van zonnepanelen. Verder komt windenergie uit dakelementen met ingebouwde windturbines. Het organisch afval uit de wijk wordt omgezet in elektriciteit. Warmte in de winter en koeling in de zomer komt via warmtepompen in de gebouwen. Er komen geen aansluitingen op aardgas. Voor wasmachines en afwasapparaten krijgt elk huis een aansluiting met warm water, op temperatuur gebracht met duurzame warmte.