Update Project uitgelicht: Witte speels geperforeerde gevels met afwerking in goud

Omdat het project zo bijzonder is! Maar meer nog omdat het een ontwerp is van een Nederlands architectenbureau: Mecanoo uit Rotterdam. Daarom kiezen we voor één keer voor een project in het buitenland. Namelijk het Paleis van justitie in het Spaanse Cordoba.

Anonieme, gesloten bouwblokken domineren de wijk Arroyo del Moro, waar het nieuwe Paleis van Justitie ligt. De komst van het nieuwe Paleis van Justitie met zesentwintig rechtszalen, een forensisch instituut en publieke voorzieningen voegt stedelijke kwaliteit toe aan deze relatief jonge wijk aan de rand van Córdoba. Dit is dan ook een belangrijk uitgangspunt in het ontwerp.

Middeleeuwse centrum als inspiratiebron

Het gebouwvolume is geïnspireerd op het spontaan gegroeide middeleeuwse centrum van Córdoba met haar informele patio's, die schaduw en verkoeling brengen. Uit het langgerekte volume van het Paleis van Justitie zijn op strategische plekken verticale patio's gesneden. De patio's zorgen voor licht en ventilatie in de aangrenzende vertrekken, maar ook voor een zorgvuldige verankering van het gebouw op haar locatie. De patio's hebben een bijzondere afwerking in goud die contrasteert met de witte speels geperforeerde gevels. De gevels en patio's geven het gebouw een sterke eigen identiteit die past bij het klimaat van Andalusië en de aard en de verschijningsvorm van het Moorse Córdoba.

De duurzaamheid van het gebouw wordt niet alleen bereikt door middel van technische installaties, maar vooral ook door een intelligente interpretatie van de lokale architectuur.

Sculpturale daglichtopeningen

Het compacte ontwerpprogramma maakt dat er ruimte bleef voor een groot, licht oplopend plein dat de hoofdentree markeert. De verhoogde ligging geeft het gebouw een iconische uitstraling en biedt de halfopen patio's de benodigde privacy en veiligheid. In het Paleis van Justitie zijn een aantal onafhankelijke afdelingen ondergebracht, elk met een eigen ingang. Het complexe programma met verschillende beveiligingsniveaus is opgelost door een strenge ordening van functies: hoe hoger in het gebouw des te meer het is afgesloten voor het publiek. Een centrale as doorsnijdt het gebouwvolume en biedt zicht op de verschillende verdiepingen en afdelingen. Vanuit de hoofdentree hebben bezoekers toegang tot de publieke functies op de begane grond, zoals de rechtszalen, de trouwzaal en het restaurant. De as kreeg een bijzondere vormgeving met sculpturale daglichtopeningen en perforaties die je ook terugziet in enkele rechtszalen. Het is een vrije vertaling van het perforatiepatroon van de gevel en brengt binnen en buiten op verrassende wijze samen.

Update delen