Update Project uitgelicht: Voormalig kantorencomplex krijgt duurzame kwaliteitsimpuls

Wat decennialang een grijze kantorenkolos was is getransformeerd tot moderne verbinder tussen de nieuwe wijk Stadsoevers en het centrum van Roosendaal. Het industrieterrein tussen het spoor en de wijk Westrand maakt de komende jaren plaats voor een volledig nieuwe wijk, waar wonen, werken, leren en ontspannen elkaar omarmen.

De Douanier is voortaan een sfeerbepalend gebouw en een duurzaam woon- en werkcomplex, waar eveneens die mensen welkom zijn die een enige extra hulp kunnen gebruiken. Het zes woonlagen tellende gebouw heeft 53 huurappartementen en op de begane grond o.a. kantoren, een winkel en een lunchroom. Met deze transformatie geven opdrachtgever Sonneborgh Vastgoedbeheerders, Architectenburo De Vries & Theunissen en aannemersbedrijf BVR Groep een kwaliteitsimpuls aan het voormalige kantorencomplex aan het Kadeplein.

Frisse witte gevels

Het omvangrijke U-vormige gebouw is veranderd in een fris pand met witte gevels. Ook kreeg het een nieuwe opgang en houtkleurige grote balkons. Het gebouw is volledig wit gekeimd en kent een warme antracietkleurige plint. Door de heldere frisse kleur wordt het licht geabsorbeerd en de riante omtrekken van het gebouw verzacht. De kleinschalige vormen van de panelen en balkons trekken nu juist visueel extra aandacht.

De historie van het plein, de plek waar ooit de haven lag met de overslagkades voor de turf en suikerbieten, zie je terug in de bebouwing en in de gevels. Een deel van de parkeerplaatsen moest wijken voor het monument van de bevrijding. Ook is er meer ruimte voor terrassen en het water is doorgetrokken en komt nu tot aan het plein en aan de Douanier. Omdat de begane grond van de Douanier doorloopt in een groene kade ontstaat een levendige oever met een gezellig terrasje.

Het project heeft ook een maatschappelijke achtergrond, doordat de Stichting SDW, die mensen ondersteunt met een verstandelijke beperking of een ontwikkelingsachterstand, er acht appartementen huurt. In deze appartementen wonen meerdere cliënten, zoals alleenstaande moeders met een kind of jonge ouders met een kind die extra hulp kunnen gebruiken bij het opvoeden en plannen. Ook faciliteert SDW een workshopruimte waar onervaren ouders trainingen krijgen om te leren zelfstandig te wonen en voor hun kind te zorgen. Er is tevens een werkwinkel en een lunchroom waar cliënten kunnen wennen aan de arbeidsmarkt door kleding en broodjes te verkopen.

Duurzaam gebouw

De Douanier werd getransformeerd tot een duurzaam gebouw dat van energielabel F naar A ging. Er is nieuwe dakbedekking, nieuwe kozijnen en betere isolatie aangebracht en een gemeenschappelijke binnentuin en een fietsenstalling met oplaadpunten voor elektrische fietsen gerealiseerd. De verwarming van het pand is aangesloten op Smart Climate Grid, een innovatief en bijzonder energiesysteem waarbij gebruik wordt gemaakt van de restwarmte van de vuilverbrandingsinstallatie van Suez ReEnergy. Dit afvalverwerkingsbedrijf zit vlakbij de wijk Stadsoevers. Door middel van een buizensysteem wordt het warme water van de verbrandingsketels met lage temperatuur (40 graden) vervoerd naar De Douanier en andere plekken in de wijk waar het als verwarming wordt gebruikt. De gebruikers zijn volledig onafhankelijk van fossiele brandstoffen.

Update delen