Update Project uitgelicht: Eigentijdse ambachtelijke Zaanse houtbouw

Op 'De Zaanse Eilanden' is het eerste zelfbouwproject van de gemeente Zaandam gerealiseerd. Deze kleine tussenwoning heeft een gebruiksoppervlak van 122 m2. Het ontwerp moest voldoen aan het stedenbouwkundig plan. Hierin werden een aantal voorwaarden gesteld, zoals: verspringende rooilijnen, schuine daken, het smalle straatprofiel en parkeren op eigen erf.

Inmiddels is één straatje vrijwel volgebouwd. Het levert qua architectuur een bonte mix aan historische en eigentijdse Zaanse bouwstijlen op. Deze woning werd als laatste tussen de eerder gebouwde woningen geplaatst. Het asymmetrische dak is het gevolg van de dwars geplaatste trap die voor een compacte en ruimtelijke plattegrond zorgt. De gevel is eenvoudig maar uiterst strak gedetailleerd en bekleed met verticale grijsgroene rabatdelen in twee breedtes. Alle ramen en deuren zijn exact uitgelijnd met de verticale naden tussen de planken. Hieraan ligt een zorgvuldig ontwerp en een evenzo zorgvuldige uitvoering ten grondslag. Op deze manier vormt de gevel een eigentijdse versie van de ambachtelijke Zaanse houtbouw.

Tuinen aan het water

Aan de achterzijde grenzen alle tuinen aan het water. De parkeerruimte is deels onder de woning geplaatst, terwijl naast de carport een ruime fietsenberging is met dubbele deuren. Deze rechthoekige carport, uitgevoerd met lichtgekleurde planken, is als het ware uit dit donkere bouwvolume gesneden. Ook de negge van de ramen is voorzien van een lichte plank.

Het asymmetrische dak

Het asymmetrische dak van het huis is het gevolg van de dwars geplaatste trap die voor een compacte en ruimtelijke plattegrond zorgt. Hierdoor kreeg het huis haar karakteristieke vorm die stedenbouwkundig goed past tussen de daken van beide buren. De subtiele witte daklijst is een verwijzing naar de voor de Zaanstreek kenmerkende windveer. Het in de rechtergevel doorgezette pannendak is een knipoog naar de architectuur van de Amsterdamse School, welke veel ornamenten heeft ontleend aan de houten huizen in de Zaanstreek.

Kookeiland afscheiding tussen keuken en woonkamer

Op de begane grond aan de achterkant van de trap bevindt zich het kookeiland. Dit vormt de afscheiding tussen de keuken en de rest van de woonkamer. Door meterkast, keukenkast en garderobe slim in elkaar te schuiven ontstaat een behoorlijk ruime hal. De ruimtelijkheid wordt extra versterkt doordat het trappenhuis met overloop op de eerste verdieping haaks op de hal staat. Het geheel werkt hierdoor als een soort vide die via het dakraam door de open zoldertrap heen van daglicht wordt voorzien. Op zolder bestaat nog de mogelijkheid om twee ruime kinderkamers te maken.

Update delen