Project uitgelicht: Appartementengebouw RIV van bijzondere architectuur

Het speelse ontwerp met bijzondere bakstenen gevels, grote raampartijen en hoge entrees maken het appartementengebouw RIV in de Rivierenbuurt in Amsterdam tot een in het oog springend gebouw. RIV bestaat uit twee componenten van vijf verdiepingen en één deel van acht woonlagen. In totaal bevinden zich 44 koop- en 23 huurwoningen in het complex, variërend in oppervlakte van 54 (huur) tot 180 m2 (koop). Alle woningen beschikken over een hoog afwerkingsniveau.

Aan de Amsteldijk in de Amsterdamse Rivierenbuurt werd recent het statige en lichte appartementengebouw RIV gerealiseerd. De naam is een verwijzing naar het groene stukje Rivierenbuurt, de plek waar het gebouwd werd en de naastgelegen rivier de Amstel. RIV ligt op een prachtige plek om in het groen te wonen, langs het water, station RAI (Noord-zuidlijn) en de Ringweg A10 liggen om de hoek. Ook de Pijp en Amsterdam Zuid liggen op een steenworp afstand.

Bijzondere uitdaging

Een bijzondere uitdaging voor hoofdaannemer Pleijsier Bouw was dat de kopers tot zeer laat in het bouwproces hun voorkeur voor de afwerking van hun luxe appartement konden aangeven. "Dat was een absolute uitdaging", vertelt Remco Muller, projectcoördinator bij Pleijsier Bouw, "Ons credo is 'bouwen is meedenken' en dat hebben we bij dit project laten zien. De bewoners van de koopappartementen hadden volledige vrijheid bij het inrichten van hun woning. Ze konden hun woning naar eigen inzicht indelen en zelf hun eigen kleurstellingen kiezen voor sanitair, keuken, tegels en sauswerk. Dat gold ook voor de badkamer of de extra badkamer en de keuken inclusief inbouwapparatuur. Zij konden zelfs de plaatsen van de stopcontacten bepalen."

Hoog afwerkingsniveau

Onder het complex bevindt zich een ruime parkeergarage. Daarnaast zijn er drie liften, allemaal met rvs-afwerking; twee voor de laagbouw en één voor de hoogbouw. Alle appartementen beschikken over een balkon, met uitzondering van de begane grond, waar de woningen een eigen tuintje hebben. Ook is er een gezamenlijke binnentuin en heeft iedere bouwcomponent een eigen, ruime entree. Deze zijn voorzien van luxe tegellambrisering in wit glasmozaïek en de plafonds hebben een bamboe-afwerking. Alle gangen beschikken over een lambrisering en worden in diverse lichte kleuren afgewerkt. Er bevinden zich zonnepanelen op het dak, die energie leveren aan de algemene voorzieningen in het pand, zoals de verlichting in de gangen, liften en parkeergarage.

Lage EPC-waarde

Het hemelwater wordt via een infiltratiestrook terug de grond ingebracht. Het pand heeft een lage EPC-waarde en voldoet aan de hoge eisen van nieuwbouw voor woningbouw. Dit komt mede doordat het luchtdicht gebouwd is. Ook het metselwerk met veel verspringingen en witte prefab betonnen kaders aan de buitengevel is opvallend en maakt het gebouw bijzonder. Hetzelfde geldt voor de wit betonnen prefab balkons van de huurwoningen en de balkons met gemetselde borstweringen van de koopappartementen. Hierop maken de witte prefab betonnen afdekkers met glazen balustrades het geheel af. Bij de koopwoningen zijn hier fraaie kunststof vlonders aangebracht.