Project uitgelicht: Amersfoort doet zich gelden met topsportcomplex Amerena

Het idee van de stad Amersfoort om te komen tot een topsporthal lag er al vele jaren. In januari 2016 ging de eerste paal de grond in. Na ruim twee jaar bouwen zijn de deuren geopend van een sportcomplex dat zich tot één van de grootste van Nederland mag rekenen. Amerena heet het hybride sportcomplex gelegen aan de entree van de stad. Amerena bestaat uit een zwembad, een riante NOC*NSF-sporthal en onder het gebouw een parkeergarage voor 200 auto's'.

Wanneer men Amersfoort binnenrijdt vanaf de Hogeweg, trekt de gekleurde en bij nacht oplichtende gevel direct de aandacht. Het gebouw is nadrukkelijk aanwezig in zijn omgeving. Aan de Buurtas is het gebouw open en uitnodigend met zijn entree en terrassen; naar het Waterwingebied en de Spreeuwenstraat heeft het een landschappelijke uitstraling met dakterrassen en een groen sedum dak.

Het zwembad

Het zwemgedeelte bestaat uit drie baden, waaronder een tien-baans 50 meter wedstrijdbad en een multifunctioneel bassin met springtorens van drie, vijf, zevenenhalf en tien meter hoogte. Ook is er een spectaculaire glijbaan van 90 meter. Hiermee zet Amersfoort zich op de kaart van de nationale zwemsport. De eerste Nederlandss Kampioenschappen zijn al in de agenda opgenomen: het NK schoonspringen en het Open Nederlandse Kampioenschappen lange baan zwemmen

NOC*NSF-sporthal

Op de verdieping bevindt zich een grote NOC*NSF-sporthal, die ook voor evenementen is te gebruiken. De verschillende functies van het gebouw zijn via de markante gevelopeningen vanaf alle zijden in het gebouw herkenbaar. Binnen is het interieur licht en verrassend, waarbij alles draait om het gebruik en de gebruikers. De sfeer wordt bepaald door de reflectie van het daglicht en het zicht op de andere ruimtes in het gebouw en de verschillende omgevingen er omheen. De sporthal is geschikt voor topsport. Ook biedt het complex onderdak aan een gespecialiseerde fysiotherapie en is er een uitgebreide horecagelegenheid met zicht op één van de zwembaden. Niet alleen topsporters kunnen hun hart ophalen in Amerena. Het sportcomplex vervangt sporthal Schuilenburg, het Sportfondsenbad en het zwembad in Liendert en gaat onderdak bieden aan tal van sportverenigingen. Burgemeester Bolsius en wethouder Buijtelaar zijn al enige jaren betrokken bij de ontwikkeling van sportcomplex Amerena. "Het is bijzonder dat tijdens de crisis de gemeenteraad van Amersfoort budget vrij maakte om Amerena te realiseren. Dat we in Amersfoort zo'n mooi en uitgebreid sportcomplex hebben is geweldig! Dit is de locatie waar je gezien wilt worden en waar je wilt sporten", aldus de wethouder.

Sport moet plezier brengen

Minister van Medische Zorg en Sport Bruins was aanwezig voor de officiële opening. "Mijn eerste indruk is de omvang van Amerena. Het is indrukwekkend. Ik hoop dat het ook uitnodigt voor bezoekers om eens een andere sport te proberen. Sporten moet vooral plezier brengen en een sportcomplex als Amerena biedt daar alle mogelijkheden toe."

GPR-score van 9

Amerena is een uiterst duurzaam sportcomplex. Het gebouw scoort een gemiddelde GPR-score van ruim boven de 9. De goede score is te danken aan een combinatie van ontwerpkwaliteit en technische toepassingen, zoals zonnepanelen en - collectoren en een eigen biomassacentrale. Het ontwerp is van VenhoevenCS, een innovatief ontwerpbureau met projecten in diverse werkgebieden.