Pleidooi Aedes voor landelijke toelatingstoets industriële woningbouw

Er moet een landelijke toelatingstoets komen voor industriële woningbouw. Gemeenten beoordelen nu telkens individueel of zo’n woning aan de eisen voldoet. Dat is een kostbaar en tijdrovend proces. Omdat gewerkt wordt met standaarden, zou een landelijke, eenmalige toets van de bouwkundige kwaliteit voldoende moeten zijn. Dat pleit Martin van Rijn, voorzitter van Aedes, de vereniging van woningcorporaties.
“Corporaties willen snel bouwen maar worden geconfronteerd met nieuwe problemen: alsmaar stijgende bouwprijzen én de dreiging dat stikstof de woningbouw op slot zet. Conceptueel bouwen, oftewel woningen die uit een fabriek komen, kan helpen om veel sneller meer huizen te bouwen. Op dit moment echter, is het aan elke gemeente opnieuw te bepalen of een standaard woning veilig is en gebouwd mag worden. Dat is onnodig en belemmert het verhogen van snellere woningbouw. Eén landelijke toelatingstoets voor conceptuele bouw zou voldoende zijn”, zegt van Rijn.

Lees meer op: https://www.bouwwereld.nl/bouwkennis/duurzaamheid/pleidooi-aedes-voor-landelijke-toelatingstoets-industriele-woningbouw/