Kennismakingsgesprek? Wat nu?

Je hebt een eerste kennismakingsgesprek gepland staan met één van de opdrachtgevers van Propylon, misschien wel jouw volgende werkgever. Hieronder geven we je 10 tips om zo goed mogelijk voor de dag te komen.

1. Weet voor welke vacature je op gesprek gaat. Waarom ben jij de ideale kandidaat?

Lees de vacature nogmaals goed door. Probeer de overeenkomsten te vinden tussen jou en het profiel dat ze omschrijven in de vacature, op het gebied van vaardigheden, eigenschappen en ervaring.

2. Ken je mogelijke nieuwe werkgever. Waarom wil jij hier werken?

Je sollicitatiegesprek voorbereiden begint bij het verzamelen van kennis. Kijk op de website naar wat het bedrijf doet, wat voor projecten hebben ze nu of hebben ze gedaan.

3. Ken je gesprekspartner. Zijn er raakvlakken?

Via LinkedIn kan je al aan veel informatie komen. Hebben ze misschien iets bijzonders gedaan? Kun je misschien een interview vinden en wat vinden je gesprekspartners belangrijk?

4. Bereid je voor op mogelijke vragen. Een gewaarschuwd mens telt voor 2!

Tijdens het sollicitatiegesprek kun je veel vragen verwachten. Bereid je hierop voor zodat je de vragen makkelijker kunt beantwoorden. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de vragen wat zijn je sterke, maar ook verbeterpunten.

TIP: Google ook eens naar jezelf, zodat je weet wat de werkgever allemaal over jou te weten kan komen.

5. Bereid je eigen vragen voor. Toon interesse in het bedrijf!

Wat zou jij nog willen weten over de functie en het bedrijf? Vragen stellen betekent dat jij je hebt verdiept in de functie. Daarbij kom jijzelf ook te weten of de werkgever wel bij jou past. Er moet uiteindelijk van beide kanten een klik zijn.

6. Bereid een introductie voor. Wie ben ik?

Een sollicitatiegesprek voorbereiden betekent ook dat je alvast weet hoe je jezelf moet voorstellen. Bedenk een kort stukje, van ongeveer een minuut, om jezelf voor te stellen aan je gesprekspartners.

7. Laat zien dat je voorbereid bent!

Een sollicitatiegesprek voorbereiden betekent ook dat je dingen meeneemt. Om goed voorbereid te zijn op vragen neem je eigen CV mee, liefst in 2-voud. Indien je informatie hebt over projecten die je hebt gedaan is dat ook interessant om mee te nemen. Zodoende kun je beter aangeven wat je allemaal hebt gedaan. Al is het maar een projectenlijst.

8. Plan de route naar je sollicitatie. Liever 15 minuten eerder dan 1 minuut te laat.

Plan de route naar je sollicitatiegesprek een aantal dagen van tevoren én op de dag zelf. Zijn er die dag vertragingen of is er kans op file? Zorg ervoor dat je alles ingepland hebt zodat je op tijd op je gesprek aanwezig kunt zijn.

9. Kleding tijdens je gesprek.

Kleding is altijd een onderwerp in de voorbereiding van een sollicitatiegesprek. Trek kleding aan waarin jij je fijn voelt. Overleg even met je consultant als je twijfelt.

10. Doe niet sociaal wenselijk. Voer geen toneelstukje op.

Je uiteindelijke doel is een baan vinden waarin je je happy voelt, niet het 'perfecte sollicitatiegesprek' voeren. Sociaal wenselijke antwoorden, zijn niet handig. Laat zien waar je voor staat!