Interview: "Met dit project is de rust in mijn leven weergekeerd"

Brandweerkazerne Willem, gelegen tussen het Amstel Station en de Amstel, wordt naast brandweerkazerne ook hoofdkantoor van de brandweer Amsterdam. De uitvoering wordt verzorgd door bouwbedrijf Hillen & Roosen. Patrick Schachtschabel (45) is werkvoorbereider op dit project.

Hij klinkt heel opgelucht nu ook voor hem de bouwcrisis voorbij is en Patrick het komende anderhalf jaar verzekerd is van werk bij de renovatie/revitalisatie van Brandweerkazerne Willem. Want de ombouw tot hoofdkantoor maakt dat het gebouw volledig wordt gestript. Enkel het casco blijft overeind, maar binnenmuren, vloeren, alles wordt aangepast en vernieuwd. Zo wordt het gebouw voorzien van nieuwe gevelopeningen, die zorgen voor voldoende daglicht in de kantoren.

Elke seconde telt

Een imposant atrium verspreidt extra daglicht en verbindt de ruimtes en verdiepingen met elkaar. Omdat iedere seconde telt wanneer er een brandmelding binnenkomt, krijgen de verkeersruimtes afgeronde hoeken en kunnen de brandweermannen sneller door het gebouw rennen om uit te rukken. Ook komt er een dakterras voor de medewerkers.

Extra verdieping in de gymzaal

Maar de grootste ingreep is volgens Patrick het aanbrengen van een uit staal opgetrokken tussenverdieping in de gymnastiekzaal. De zaal had zoveel hoogte dat met een tussenverdieping extra kantoor- en verblijfsruimte wordt gecreëerd. "De rest is het traditionele renovatie- en revitalisatiewerk. Maar desondanks altijd nog spannender dan nieuwbouw".

Blij met de rust in zijn leven

Patrick is maar wat blij dat met deze baan de rust in zijn leven is weergekeerd. De bouwcrisis maakte dat hij zeven jaar lang van het ene bouwbedrijf naar het andere moest verkassen, omdat de contracten die hem werden aangeboden nooit langer waren dan één jaar. Tussendoor runde hij nog drie jaar een eigen bedrijf op het gebied van bouwonderhoud. "Ik ben blij dat die onrustige periode voorbij is, werkzekerheid brengt ook rust in de thuissituatie en daar ben ik wel extra blij mee", aldus Patrick.

En wat het werk betreft: "Ik ben al vaker als werkvoorbereider aan de slag geweest. Die functie is niet nieuw voor me. Het was enkel even wennen aan de cultuur van het bedrijf. Maar ook dat ging snel. Onder de mogelijkheden die Propylon me aanreikte, ging mijn voorkeur duidelijk naar Hillen & Roosen, omdat ik met dit project op amper dertig kilometer van thuis aan het werk ben. De Ring op en dan de A9 en ik ben in Ijmuiden waar ik woon. Ik zorg dat ik 's morgens om tien voor zes vóór de files hier ben en 's middags om vier uur ook weer vóór de files thuis. Het is heerlijk relaxed voor lange tijd vast aan het werk te zijn."