Interview: "Gebrek aan werknemers in de bouw biedt mogelijkheden voor zestigjarigen"

Het gebrek aan personeel binnen de bouw biedt mogelijkheden voor zestig jarigen. Dat mocht ook Peter Veerman uit Krimpen aan de IJssel ervaren. Na één jaar thuis zitten wegens faillissement van het bedrijf waar hij zesentwintig jaar werkzaam was, is hij nu werkvoorbereider bij de bouw van de 85.000m2 grote DC voor Hoogvliet in Bleiswijk.

"Ik ben zeker heel blij weer aan het werk te zijn. Ik dacht het bij mijn vorige werkgever uit te zingen tot aan mijn pensioen. Helaas het mocht niet zo zijn. In 2011 kwam ik na een faillissement thuis te zitten. Zeker geen fijne tijd. Maar toen de bouw weer aantrok, dacht ik: 'Laat ik een profiel aanmaken op LinkedIn. Propylon zag dat ik werk zocht en reageerde. Na enkele gesprekken, maak ik nu onderdeel uit van een team van twaalf werkvoorbereiders die de engineering verzorgen van een gigantische DC voor Hoogvliet. Het project spreekt me erg aan. Ik heb al die jaren in de woningbouw gezeten en dan is dit wel iets heel anders. Complexer en uitdagender. Want terwijl men de funderingen al stort, zijn wij nog bezig met de engineering van het gebouw."

Nieuwste technieken

Het distributiecentrum wordt gebouwd volgens de nieuwste technieken, om daarmee te voldoen aan de ambitieuze duurzaamheidsdoelstelling; BREEAM-Outstanding certificering. Het gebouw wordt voorzien van energiezuinige installaties en -koeltechniek, warmte-koude-opslag in de bodem, zonnecellen, grijswatercircuit en er worden diverse ecologische maatregelen getroffen op het gebied van veiligheid, welzijn en comfort van de medewerkers.

Voor op hedendaagse ontwikkelingen

Met dit nieuwe distributiecentrum loopt Hoogvliet voor op de ontwikkelingen. Zo worden de artikelen opgeslagen in verschillende temperatuurzones variërend van -26 C, +4 C, +7 C, +12 C en +18 Celsius. Er komt een pallethoogbouwmagazijn met in totaal zes gangen voor droge en verse producten. Dit magazijn biedt plaats voor de opslag van diepvriesartikelen, groente & fruit en vleeswaren. Er worden handmatige picksystemen geïnstalleerd. Na het picken en consolideren van de verschillende pickzones worden de goederen met behulp van transferwagens en zwaartekrachtbanen bij de goederenuitgang klaargezet voor verzending. Met dit distributiecentrum, de emballageverwerking, het servicecentrum en de productiebedrijven bakkerij en slagerij beschikt Hoogvliet straks over een robuuste nieuwe logistieke backbone voor de toekomst.

De uitdaging maakt het zo boeiend

"Het ontwerpen in 3D is voor mij nieuw. Maar ik heb leuke collega's die me helpen. Als je wilt kun je als mens heel veel. Juist die uitdagingen maken het werk zo leuk. En ondanks dat ik een stuk ouder ben en in het werken met deze software minder ervaren dan de anderen, accepteren ze me volledig en ondersteunen ze me bij de 3D-uitvoeringen. Door hen leer ik snel, maar tevens maken zij gebruik van mijn ervaring en vakkennis", aldus Peter Veerman.