Interview: "Een alles omvattend project, maar een mooie uitdaging"

Robert Martens groeide op in een bouwfamilie van architecten en aannemers. Niet zo verwonderlijk dat hij koos voor een studie MTS en later HTS-bouwkunde. In augustus 2017 kon hij via Propylon als 'vervanger' aan de slag bij Unibouw. Robert werd ingezet bij de nieuwbouw van de Lidl DC in Roosendaal. Het project is nu in de afrondingsfase en wordt medio april opgeleverd.

"Het bijzondere aan dit project is dat het wordt aangestuurd door 'ouwe rotten' in het vak. Mensen een breed pallet aan kennis en ervaring. Mede omdat ik zelf weer terug moet groeien in de bouw, spreekt hun kennis me enorm aan", zegt Robert die werkvoorbereider was en tevens Breeam-coƶrdinator. Ook verzorgde hij een deel van de inkoop en het documentenbeheer. "Voor mij was het een uitdaging, maar ook een bijzondere ervaring om betrokken te zijn bij een dergelijk omvangrijk project. Het is een uitdaging om samen een zo grote DC te mogen bouwen met omvangrijke orderpick/stellingsystemen, die door een aparte partij voor Lidl worden ingebouwd. Vanaf april zal deze Lidl DC de Benelux voorzien van de nonfood-onlinewinkel.

Breeam Excellent 3 sterren

"Maar er zaten nog veel meer uitdagingen in het project. Zoals het voldoen aan Breeam Excellent driesterren. Dat vraagt veel extra inspanningen van de hoofdaannemer Unibouw. Denk o.a. aan het bijhouden van rittenregistratie/ dieselverbruik, maar ook de controle op het gebruik van Hea9 labels, lijmen en verven die slecht zijn voor de gezondheid van gebruikers van het gebouw. Een ander aspect is het toezien op het gebruik van PEFC-houtproducten; of te wel hout uit duurzaam beheerde bossen. Ook voorzag ik de Breeam-adviseur van alle benodigde documenten, zoals ook het verzorgen en bijhouden van documenten naar gemeente en Seconed. Dit is de instantie die in opdracht van de opdrachtgever toeziet op de kwaliteitscontrole."