Interview: "Door Propylon kan ik mijn HTS-avondopleiding te gelde maken"

"Wat mij aan Propylon aanspreekt is het supersnelle handelen. 's Morgens maakte ik mijn belangstelling kenbaar, 's avonds zat ik al met Ben Rosenkamp aan tafel en vier dagen later was ik aan het werk als calculator/werkvoorbereider bij Van Waning Bouw in Capelle aan de IJssel, nadat ik ook nog eens de keuze had uit diverse functies en bedrijven", zegt Barend Demmendal.

"Het allermooiste vind ik nog, dat ik werk heb op het niveau van mijn HTS-avondopleiding. Ben ik tenminste niet voor niets drie jaar lang, drie, soms vier avonden in de week van zes tot tien uur, naar school gegaan om mijn HTS-diploma te halen. Die baan en ook die keuze is de verdienste van Propylon, die zo blijkt over een zeer ruim netwerk beschikken in tal van functies voor bouwkundigen."

Klein team

Barend Demmendal werkt nu binnen een klein team van Van Waning Bouw in Capelle aan de IJssel. Het bedrijf dat oorspronkelijk dateert uit 1888 en begonnen is als cementsteenfabriek en tot 2014 de status van 'Koninklijk' mocht dragen. Vorig jaar maakte het bedrijf een doorstart.

Van timmerman tot HTS-bouwkundige

26 Jaar zit Barend Demmendal al in de bouw. Aanvankelijk als timmerman waar hij alle opleidingen doorliep tot leermeester voor het opleiden van jongeren. Maar daarmee waren zijn ambities niet gestild, want op zijn 36e - acht jaar geleden - begon hij naast zijn dagelijkse baan aan een opleiding MTS en vervolgens HTS: "Ik had de ambitie om hoger te komen en zag kansen als werkvoorbereider aan de slag te gaan. Dus startte ik de avondopleidingen MTS (vier jaar) en aansluitend nog drie jaar HTS. Zeker geen sinecure. Maar ik had de overtuiging dat die kennis me goed van pas zou komen. Ondanks dat we stevig moesten aanpakken, was de onderlinge sfeer in de klas geweldig. Maar je zag ook hoe zwaar de opleiding was, want van de groep van 28 studenten op de MTS, waar we mee begonnen, hebben er uiteindelijk slechts acht het diploma gehaald. Voor mij was het belangrijk een brede kennis op te doen in de bouw, variƫrend van isolatie tot bewapening. Die kennis komt me nu erg goed van pas", aldus Barend.

Team-ondersteuning

"Het is de eerste keer dat ik de een dergelijke functie als calculator/werkvoorbereider uitvoer, waarbij ik me vooral bezighoud met het thema: brandwerendheid. Het gebrek aan ervaring wordt gecompenseerd door de volle medewerking die ik krijg van het team van Waning Bouw. Ik heb het dan ook enorm naar mijn zin. Maar het meest blij ben ik, dat ik door Propylon al die jaren die ik 's avonds en in het weekend zat te 'blokken' niet voor niets zijn geweest", besluit Barend Demmendal.