Interview: "De files zullen me toch voor lief moeten nemen"

Enthousiast en spontaan. De woorden rollen als volzinnen uit zijn mond. "Maar het zijn wel eerlijke woorden", voegt Michel de Lang uit Breda er opgewekt aan toe. Hij is sinds 2 1/2 maand werkzaam als uitvoerder bij Vaessen Algemeen Bouwbedrijf uit Raamsdonksveer. Nu hij zijn eerste project; de dak- en gevelrenovatie van een zwembad in Purmerend onder controle heeft, start Michel binnenkort zijn tweede project; de nieuwbouw van een sporthal, annex bibliotheek en ontmoetingscentrum in Eemnes.

Nieuwbouw heeft tenslotte zijn voorkeur, al pakte hij - zeker tijdens zijn opstartperiode - het renovatieproject met beide handen aan. Michel de Lang is 50 jaar, woonachtig in Breda en lachend zegt hij: "De files zullen mij voor lief moeten nemen. Tijdens mijn sollicitatie hebben we daarover gesproken. Als bedrijf sprak Vaessen Algemeen Bouwbedrijf me het meest aan. Gezien het type projecten dat ze realiseren binnen het maatschappelijk vastgoed, weet je dat je door het hele land aan het werk gezet kunt worden. Maar dat neem ik op de koop toe", zegt hij.

Het Huis van Eemnes

In Eemnes gaat Vaessen Algemeen Bouwbedrijf het Huis van Eemnes bouwen, dat bestaat uit: twee sporthallen van elk 24,4 x 44 x 7 meter en koppelbaar tot een evenementenhal; een bibliotheek; ontmoetingscentrum met podiumzaal en zalencentrum. Het Huis van Eemnes dient vooral verbindingen te leggen binnen de gemeenschap van Eemnes. Mensen met een grote afstand tot de arbeidsmarkt kunnen er straks aan het werk en het huis dient voor hen als LeerWerkHuis. Denk aan mensen met een beperking die er een zinvolle dagbesteding hebben of mensen die willen re-integreren. Maar het LeerWerkHuis is ook bedoeld voor scholieren die er een maatschappelijke stage kunnen doen.

Openheid en transparantie

Michel de Lange koos ook voor Vaessen Algemeen Bouwbedrijf vanwege de openheid en transparantie. "Juist die gemoedelijke omgang spreekt me aan. In mijn functie voel ik me thuis. Je staat er als uitvoerder nooit alleen voor. Ik koppel zaken terug met mijn projectleider om vervolgens mijn eigen keuze te maken", aldus De Lang

Gran Canaria

Michel de Lang is al sinds zijn zeventiende werkzaam in de bouw. In de crisis is hij er enkele jaren uit geweest. "Toen ik tijdens de crisis in 2012 werkloos werd, ben ik een café begonnen op Gran Canaria. Dat was zeker een mooie periode. Omdat vakantiegangers echter steeds meer kiezen voor een resort en nauwelijks meer de stad bezoeken, werd het steeds moeilijker en ben ik teruggekeerd naar Nederland."

Daarna ging alles snel

"De naam Propylon kende ik wel. Ze zagen mijn C.V. op internet en reageerden. Daarna ging het erg snel. Al na enkele dagen boden ze me een aantal mogelijkheden aan. En na een paar gesprekken was het voor mij duidelijk dat het Vaessen Algemeen Bouwbedrijf zou worden. Met name ook omdat Vaessen al snel liet blijken dat de belangstelling wederzijds was. "Het is wel lekker weer terug te zijn in de bouw en zeker nu ik mee een nieuwbouw mag opstarten. Daarvoor neem ik de dagelijkse files en het vroege tijdstip van vertrek - om kwart over vijf - graag voor lief", aldus Michel de Lang.