Interview: "De bouw is naast reizen mijn tweede thuis"

Reizen zit in het bloed van Janneke Keijzer. Na haar studie bouwkunde aan de hogeschool van Alkmaar en enkele werkervaringen wilde ze de wereld zien. Australiƫ, Nieuw-Zeeland, Noord- en Zuid-Amerika lonkten. Om diverse redenen duurde het nog een aantal jaren alvorens ze, samen met haar vriend, op zoek ging naar het avontuur.

Medio april kwam ze terug na ruim anderhalf jaar rondreizen en ontdekken. Tijdelijk, althans dat was het idee. Maar een nieuwe reis was al gepland: ditmaal met de Trans Baikal Express van St. Petersburg naar Beijing. De tussenliggende maanden wilde ze haar oude beroep binnen de bouw wel voor even oppakken. Via Propylon vond ze al snel een combinatiebaan als werkvoorbereider/calculator/uitvoerder bij SinnigeBouw in Heerhugowaard.

Toch liep het allemaal iets anders. Want de baan in de bouw bevalt haar zo goed dat ze nu in overleg is om straks, na deze reis, terug in dienst te komen. Hoelang ze ditmaal samen met haar vriend wil wegblijven is onderwerp van gesprek. Want Janneke zit in een dilemma en gaat ditmaal weg met een dubbelgevoel.

Pracht baan

"Het bevalt me echt heel erg goed. Het aantrekkelijke van dit bedrijf is, dat ik naast ongelooflijk leuke collega's, de vrijheid heb om zaken anders te doen. Ik kan er mijn ei kwijt en ze luisteren naar mijn opties. Ik kan hier nog enorm veel leren en in dit bedrijf zie ik wel een lange toekomst voor mezelf", aldus Janneke.

Hoe nu verder?

"We zijn in gesprek om na mijn reis hier weer terug te komen. Dat wil ik heel graag! Daarom praten we over de lengte van mijn afwezigheid. Maar ik heb goede hoop dat we hier uitkomen. In het verleden was ik blij wanneer ik de vrije wereld in kon trekken en kon reizen. Ik wilde andere culturen, andere landen andere mensen ontdekken. Nu is dat gevoel anders. Ik vind het heel moeilijk, want ik zit hier echt helemaal op mijn plek en zie hier een lange toekomst voor me weggelegd", zegt Janneke.

Dat gevoelens zo kunnen veranderen

"Dat gevoelens zo kunnen veranderen had ik nooit verwacht. Toen ik begin dit jaar terug kwam dacht ik echt, dat reizen mijn leven zou blijven vullen. Plots zit ik in dubio. Ik zie ook dat er veel is veranderd in de bouw. Toen ik wegging waren er enkel stagiaire banen en daar werd ik ook naar betaald. Nu heb ik een volwassen baan met een normaal salaris. Maar ook in de uitvoering van het werk is veel veranderd. Waar in het verleden het accent lag op de calculatie, ligt dat nu, door de lange levertijden op diverse materialen, vooral op werkvoorbereiding en planning", zegt Janneke.

Prachtbaan, ook voor vrouwen

"Ik weet dat de bouw in de crisisperiode veel mensen is kwijtgeraakt die elders een baan vonden. Daarom wil ik nu een lans breken voor deze branche en een ambassadeur zijn om meer vrouwen in de bouw te krijgen. Want binnen de bouw zijn op talrijke niveaus pracht banen met toekomstperspectieven", besluit Janneke.