Interview: "De bouw is helemaal mijn ding"

Vol enthousiasme vertelt de 46-jarige Lau Chi Keung weer terug te zijn in de bouw. Nu als assistent-calculator bij Heijmans Woningbouw. Het project waar hij, vanuit kantoor Amersfoort aan werkt, betreft de bouw van 119 appartementen en 7 rijtjeswoningen.

Op tienjarige leeftijd kwam Lau Chi Keung met zijn ouders naar Nederland. Al in zijn studietijd was het duidelijk dat hij een voorkeur koesterde voor de bouwbranche. Zeven jaar was de in Utrecht woonachtige Lau werkvoorbereider op de bouwplaats van BAM Utiliteitsbouw en daarna nog drie jaar calculator op het hoofdkantoor in Bunnik. Maar de bouwcrisis had ook impact op zijn baan. "Wanneer je als laatste bent binnengekomen, dan weet je dat je bij een sanering als één van de eersten moet vertrekken. Natuurlijk was dat een moeilijke periode", bekent hij. Want ook het bedrijf waar hij aansluitend werk vond, leed onder de crisis. "Ik heb toen tijdelijk wat klusjes buiten de bouw gedaan. Met drie kinderen moet er wel brood op de plank komen."

Uitermate blij

Begrijpelijk dat Lau uitermate blij was toen hij via Propylon weer aan het werk kon in de bouw. "Propylon kende me van voor de crisis. Toen ze mij benaderden was het snel geregeld. Ik ben bijzonder blij weer terug te zijn, want de bouw is helemaal mijn ding", aldus Lau die vanuit het kantoor van Heijmans in Amersfoort als assistent-calculator werkt aan een project van nieuwbouwwoningen in Zutphen."

Huurwoningen

Het project maakt onderdeel uit van een overeenkomst met Vesteda voor het ontwikkelen en realiseren van 377 huurwoningen. De woningen worden door Heijmans in de periode 2018 tot 2020 ontwikkeld en gerealiseerd in Berkel-Enschot, Culemborg, Gorinchem, Pijnacker, Voorhout (Gemeente Teylingen) en Zutphen. Het is een mix van 258 grondgebonden eengezinswoningen en 119 appartementen. Circa negentig procent van de woningen is bestemd voor de vrije sectorhuur, de overige tien procent voor sociale huur. De appartementen in Zutphen, die worden gebouwd aan de Noorderhaven, zullen voldoen aan de BENG (Bijna Energie Neutraal Gebouw) normen zoals deze vanaf 2020 van kracht worden. "Het is heerlijk weer onderdeel uit te maken van het bouwproces en Amersfoort is qua afstand ook goed te doen vanuit mijn woonplaats Utrecht", besluit Lau Chi Keung.