Interview: "Brainport Industries Campus wordt het gezicht van de hightech maakindustrie"

Brainport Industries Campus in Eindhoven wordt het gezicht van de hightech maakindustrie. Hier komen de meest innovatieve en succesvolle bedrijven en instituten uit de Brainport regio als één geheel samen. Dennis Jansen (30) is namens hoofdaannemer Systabo werkvoorbereider op de bouwplaats.

Systabo ontwikkelt voor SDK Vastgoed deze 'Fabriek van de Toekomst' op de Brainport Industries Campus (BIC) in Eindhoven. BIC is een terrein van bijna 200 hectare in Eindhoven Noord-West. Het wordt de allereerste locatie waar hightech toeleveranciers samen innoveren en produceren. "Hier delen de meest succesvolle bedrijven hoogwaardige faciliteiten, zoals cleanrooms, flexibele productieruimtes, magazijnen en geavanceerde voorzieningen en presenteren ze samen als één showcase hun (inter)nationale klanten."

Vijf grote bedrijfsgebouwen

Een derde deel van het terrein wordt bebouwd met vijf grote bedrijfsgebouwen. Elk gebouw beschikt over gedeelde faciliteiten en kan worden aangepast aan de veranderende eisen van gebruikers. Door de gebouwen loopt een glazen atrium met horeca en paviljoens voor onderwijs en projecten. Momenteel wordt de eerste fase gerealiseerd, die bestaat uit een deel van de groene omgeving en het eerste bedrijfsgebouw. Volgens planning zal de hightech toeleverancier KMWE zich daar na de zomer van 2018 vestigen. Met tussenposen van drie tot vier jaar worden de andere gebouwen en de overige delen van het park opgeleverd. De behoefte vanuit de bedrijven is bij deze fasering leidend. Afhankelijk van de marktvraag zal naar verwachting de hele campus in 2035 voltooid zijn. De realisatie van het project is een samenwerking van: Brainport Industries, VolkerWessels onderneming SDK Vastgoed, de provincie Noord-Brabant, de gemeente Eindhoven en de Brabantse Ontwikkelingsmaatschappij.

Verbinder tussen kantoor en uitvoering

Dennis Jansen (30) is werkvoorbereider op de bouwplaats en daarmee schakel tussen de werkvoorbereiding en planning op kantoor en de projectleider en uitvoering. "Op die manier brengen we planning en organisatie van kantoor dichter bij de praktijk en bevorderen daarmee de communicatie", aldus Dennis die in 2010 zijn opleiding Bouwkunde succesvol afrondde. Systabo, onderdeel van Volker Wessels, is zijn derde werkgever. "Mijn vorige werkgevers waren kleinere bedrijven. Ik heb er veel geleerd, maar dit is toch weer een volledig nieuwe uitdaging. Veel zaken en taken die inherent zijn aan een grotere organisatie en een groter project zijn nieuw voor mij en een belangrijk leerproces bij mijn ontwikkeling. Juist die veelzijdigheid, zoals ook de directe contacten die ik onderhoud met toeleveranciers, maken het werk boeiend en leerzaam."

Internationaal aansprekend project

"Deze organisatie en zeker ook dit project bieden me de mogelijkheid een brede kennis en ervaring op te doen. Maar daarnaast is het ook bijzonder om onderdeel uit te maken van een dergelijk omvangrijk project dat zowel binnen Nederland als internationaal in de kijker staat", besluit Dennis Jansen.