Update Speciaal project: "Tunnelstort bij extreem slecht weer"

Onlangs vond de feestelijke opening plaats van de nieuwe Studentencampus Stieltjesweg van de TU Delft. Het project is een herbestemming van het voormalig kantoor van Deltares, in combinatie met een 23 verdiepingen hoge nieuwbouwtoren. Samen vormen zij een studentencomplex van 30.000m2 in het hart van de TU-wijk Delft.

Ongeveer een jaar geleden mocht ik op de 19e verdieping staan tijdens het betonstorten. Ik herinner me nog, welk beroerd slecht weer het was. Maar ondanks de koude regen ging het verpompen van het beton, vanaf de betonmixer beneden op de straat, gewoon door. Zelfs een enorme plensbui kon de mensen van hoofdaannemer Smits Bouwbedrijf en Faber Betonpompen niet weerhouden de stort van 100 kubieke meter beton per dag te stoppen. Elke stort betekende de realisatie van een halve verdieping.

525 zelfstandige studentenunits

In de 75 meter hoge nieuwbouw toren zijn 525 zelfstandige studentenunits gerealiseerd. Het voormalige kantoorpand is herbestemd tot 186 kamers met eigen badkamer, verdeeld over 12 groepswoningen met gedeelde woonkamer en keuken. In de plint zijn een supermarkt, koffiewinkel, (dag)horeca, wasserette en zelfs een kapper geplaatst. Deze functies ondersteunen, naast de ruim 700 bewoners op de campus, ook de studenten en medewerkers op de TU Delft. Het ontwerp is van Architectenbureau RoosRos uit Oud-Beijerland.

Ook een nieuwbouwtoren

De appartementen in de nieuwe woontoren hebben een oppervlakte van 8 bij 3 meter en zijn eenvoudig samen te voegen tot grotere, reguliere woningen. Dit verhoogt de waarde en de mogelijkheden van het vastgoed aanzienlijk. De begane grond verdieping en 1e verdieping zijn met betonwanden en breedplaatvloeren uitgevoerd. Vanaf de tweede verdieping is tunnelbouw toegepast.

Imposant gebouw

Adrie Martinus van Bouwbedrijf Smits vertelde destijds: "De tunnelstort zorgt voor een hoge bouwsnelheid. Wat we vandaag storten kan morgen worden ontkist om vervolgens de geveldichte elementen te plaatsen. Deze bestaan o.a. uit een kunststof stelkozijn en een aluminium kozijn. Elke dag worden drie complete gevelelementen geplaatst, zodat de woning helemaal dicht is en de afbouw kan starten. De benedenverdieping blijft een grote open commerciële ruimte, waardoor deze vrij-indeelbaar is."

Toekomstbestendige constructie

Het samenvoegen van meerdere appartementen is mogelijk door niet alle wanden tussen de appartementen dragend uit te voeren. In een hoofdstramien van zeven meter passen twee appartementen. Door deze te scheiden met een lichte wand, kunnen in de toekomst eenvoudig twee appartementen tot één groot appartement worden gemaakt. Waar de bovenbouw een wandenstructuur heeft, is voor de onderste twee bouwlagen juist gekozen voor een kolomstructuur. Hierdoor zijn de commerciële en techniekruimten van de onderste twee bouwlagen flexibel indeelbaar. De gevel van de nieuwbouw en een deel van de bestaande bouw benadrukken het technische karakter van de TU en geven een verwijzing naar het werk van Johannes Stieltjes, de beroemde wiskundige waarnaar de Stieltjesweg is vernoemd. De hoogbouw is vanuit de hele omgeving goed te zien. Van veraf komt het spektakel van het gevelpatroon optimaal tot uiting.

Aan elke zijde wonen

De witte bekleding geeft de toren een licht karakter. De invulling met glas biedt de studenten vanaf bijna elke verdieping een uitzicht dat reikt tot Den Haag en Rotterdam. Langs elke gevel zijn woningen gesitueerd. Dat was een eis in het ontwerp. Op enkele plekken is de gevel verticaal ingesneden, daar worden de verticale verkeerszones benadrukt. Bij het gebruik van de (brand)trap tussen de verdiepingen en bij het uitkomen van de lift, zorgt het glas dat vanaf de vloer tot aan het plafond loopt, voor een panoramisch uitzicht.

Herbestemming kantoorpand

Het voormalige kantoorpand wordt gekenmerkt door de lange entreeruimte met robuuste betonnen portalen, die het karakter van het gebouw uit 1950 zichtbaar maken. In het ontwerp is dit effect versterkt door de vloer tussen de begane grond en de eerste verdieping te verwijderen. Zo ontstond een drielaags hoog atrium. In dit atrium zijn gemeenschappelijke ruimten als blauwe abstracte volumes ingestoken. Aan weerszijden van het atrium lopen gangen en op de plek van de voormalige kantoren zijn nu de kamers gepositioneerd. Iedere kamer heeft een eigen badkamer, maar keuken en woonkamer worden gedeeld.

Update delen